سرورها کامپیوترهای قدرتمندی هستند که از نظر سرعت و عملکرد پردازش تفاوت بسیاری با کامپیوترهای شخصی دارند. طبیعتا برای این قابلیت دارای منابع سخت افزاری و نرم افزاری متفاوتی نیز نسبت به کامپیوترهای شخصی هستند. سرورها مجهز به ۲ یا ۴ عدد پردازنده، رم بسیار بالا و… هستند تا بتوانند سرویسهای مورد نیاز کاربران را در اختیار آنان بگذارند. در ادامه این مطلب به دنبال جواب برای سوال ” سرور چیست و چه انواعی دارد؟ ” هستیم. با ما همراه باشید.
سرور در فناوری اطلاعات برنامهای کامپیوتری است و خدمات گوناگونی را به کامپیوترهای دیگر یا کاربرانش میدهد. اما سرور در تعریف عملی، کامپیوتری متصل به شبکه است که برای هدفهای مختلفی ساخته شده است. مثلا کاربرد سرور برای برخی کاربران، ارسال و دریافت ایمیل و برای برخی دیگر میزبانی وبسایت (hosting) و… میباشد. در دنیای وب، سرور به کامپیوتری اطلاق میشود که خدماتی در زمینه HTML به کاربران ارائه میکند. هنگامی که درخواستی توسط شما در مرورگرتان تایپ میشود این درخواست به سرور رفته و سرور به آن پاسخ میدهد. سرورها مجهز به پردازندههای اضافی حافظه هستند تا در زمان بالا بودن ترافیک شبکه بتوانند پاسخگوی کاربران باشند.
از این سرور در زمینه وب هاستینگ و راه اندازی سایتها استفاده میشود. وب سرور، نرم افزار یا سخت افزاری است که دسترسی به محتوا را از طریق اینترنت فراهم میکند. این نوع سرور از سرویسهای خاصی استفاده میکند که ارتباط بین آدرسها و کاربران شبکههای اینترنت را با صفحه وبی که بر روی آن میزبانی میشود فراهم میآورد.
این سرور مستقل است و زیرشاخه زیرساختهای یک شبکه بزرگتر محسوب نمیشود. در واقع این نوع سرور بدون وابستگی به یک منبع خارجی به کاربران خود خدمات ارائه میکند.
این نوع سرور، پروتکل Name-service را پیاده سازی میکند.
در این سرور کامپیوتر به یک یا تعدای پرینتر و همینطور کلاینت متصل میشود. در هنگام صدور فرمان پرینت توسط کلاینتها، توسط سرور به پرینتر مناسب آن منتقل میشود.
این سرور، نقش واسط را بین کلاینت و سرورهای دیگر ایفا میکند. این سرور اطلاعات را از کلاینت و سرور گرفته و هنگامی که کلاینت بخواهد فایل، صفحات وب و … را از سرور دیگری دریافت کند به این سرور متصل میشود. این سرور بعد از دریافت اطلاعات از هر دو طرف و بررسی درخواست، آن را به گیرنده مربوطه ارسال میکند. در بعضی موارد Proxy Server، کاربری Tunnel دارد و مانند خدمات VPN شخصی استفاده میشود.
مدیریت دسترسی و استفاده از ابزارهای صوتی مانند کارت صدا برعهده این سرور میباشد.
این سرور به اجرای یک سری ار برنامههای نرم افزاری خاص اختصاص یافته است. کاربران میتوانند از روی کامپیوترهای خود به این نرم افزارها دسترسی داشته باشند.
نام دیگر این سرور Client-server است. این سرور به دیگر کاربران خدمات پایگاه داده ارائه میدهد. بیشتر کاربری DataBase Server در سازمانها و شرکتها است. پایگاه داده مورد استفاده یک نرم افزار یا سرویس خاص بر روی این سرور قرار گرفته و کاربران از دیگر کامپیوترها میتوانند به این اطلاعات دسترسی داشته باشند. اطلاعات در این سرورها به صورت متمرکز و یکپارچه ذخیره و پردازش میشوند.
این نوع سرور مشابه print server است با این تفاوت که سرور به فکس یا فکسها و کلاینتها متصل میشود. کاربرانی که به شبکه متصل هستند امکان ارسال و دریافت فکس را از طریق اتصال به این سرور خواهند داشت.
امکان به اشتراک گذاری فایلها در این نرم افزار یا سیستم سخت افزاری برآورده میشود. از طریق این نوع سرور میتوانید فایلها را ذخیره کرده و یا برای خواندن و نوشتن به اشتراک بگذارید. میتوانید در File Server دسترسی کاربران را به فایلها محدود کنید. این نوع سرور یکی از رایجترین و ابتداییترین نوع سرور میباشد.
در واقع، کاربری این سرورها برای کاربرانی است که به انجام بازیهای گروهی میپردازند. در این سرور، نرم افزار بازی بر روی یک سرور نصب شده و افراد متصل به آن شبکه میتوانند بازی نصب شده برروی سرور را بازی کنند.
این سرور به کاربران خانگی از طریق یک شبکه خانگی و اینترنت، خدمات ارائه میدهد.
امکان به اشتراک گذاری فایلهای صوتی و چندرسانهای در این سرور فراهم شده است. کاربران در شبکه میتوانند بدون دانلود این گونه فایلها به مشاهده آنها درون سیستمهای خود بپردازند.
برای فراهم کردن سرویسهای ارتباطی، این نوع سرور راه اندازی میگردد. کاربران به عنوان یک End Point میتوانند به این سرور متصل شده و به کاربر دیگری که در این شبکه قرار دارد متصل شوند. سرویسهای امنیتی در این سرور میزان دسترسیها و ارتباطات را کنترل میکنند.
برای انجام پردازش و محاسبه از این نوع سرور استفاده میشود. کاربری که میزان پردازنده کافی برای انجام یکسری محاسبات را ندارد با اتصال به این سرور میتواند از پردازندههای سرور در کنار پردازندههای خود استفاده نماید.
این سرویس ارسال ایمیل بر روی سرور نصب میشود و کاربران برای خدمات ایمیل میتوانند از این سرور استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: مجازی سازی سرور و مزایای استفاده از آن
از ویژگیهایی که باعث تمایز سرورها از یکدیگر میشود میتوان به این موارد اشاره کرد:
یکی از ویژگیهای ابتدایی سرورها که باعث تمایز آنها از یکدیگر میشود آپ تایم (Uptime) آن است. اگر سروری آپ تایم ۹۹.۹% داشته باشد یعنی آن سرور هرگز نمیخوابد. سروری که خارج از دسترس باشد آپ تایم آن برابر ۰% است. در این حالت دردسری بزرگ برای آن شرکت و کارکنانش به وجود میآید و کل شرکت زیر سوال میرود.
یکی از واژههایی که در هنگام خرید هاست اشتراکی با آن مواجه میشوید هاست ویندوز یا لینوکس است. برای تشخیص اینکه شما میبایستی از چه هاستی مناسب کار خود بهره ببرید میتوانید از مشاورینی که در این زمینه خدمات ارائه میکنند راهنمایی بگیرید. زبان و ماژول و امکاناتی که در سیستم عامل پشتیبانی میشود باعث تفاوت در سیستم عاملها میشود. دانستن اینکه وبسایت شما با چه زبانی نوشته شده است نیز در انتخاب سیستم عامل سرور کمک خواهد کرد. مثلا برنامهها یا وبسایتهایی که با زبان PHP نوشته میشوند در سرورهایی با سیستم عامل لینوکس راحتتر و بهتر پشتیبانی میشوند. یا در ویندوز، زبانهای کمپانی مایکروسافت از معروفترین آنها ASP.Net با آن بهتر پشتیبانی میشوند. نسخه های متفاوتی از این سیستم عاملها در دنیای سرور وجود دارد. سیستم عاملهای دیگری نیز برروی سرورها نصب میشوند اما ویندوز و لینوکس در هاست اشتراکی از معروفترین این سیستم عاملها هستند. انواع سیستم عاملها برروی سرور عبارتند از:
کنترل پنل سرور
تمایز دیگر سرورها در کنترل پنل آن میباشد که بسته به نوع سیستم عامل به شما اختصاص مییابد. از واژههایی که در هنگام انتخاب سرور با آن روبرو میشوید کنترل پنل سی پنل (Cpanel) و یا کنترل پنل پلسک است.
در این مقاله شما را با مفهوم سرور و انواع سرور به طور جامع و کامل آشنا ساختیم، امیدوارم این مطلب مورد توجه شما کاربران گرامی قرار گرفته باشد. اگر قصد دارید از خدمات نصب سرور در کرج ، پیاده سازی سرور در کرج و پشتیبانی شبکه در کرج بهرهمند شده و از مشاوره ما استفاده کنید با ما تماس بگیرید:
پاسخ دهید