اگر نمیدانید که آدرس آی پی و مک آدرس چه هستند نگران نباشید زیرا اغلب کاربران کامپیوتر هم در مورد آن چیزی نمیدانند. مک آدرس و آی پی آدرس هر دو مولفههای کلیدی در شبکهسازی هستند، اما آنها با اهداف مختلفی اختصاص داده میشوند و به روشهای بسیار متفاوت قابل رویت هستند. اگر علاقهمند هستید که بدانید تفاوت مک آدرس و آی پی آدرس در چیست؟ در این مقاله، اطلاعاتی را در این زمینه در اختیار شما قرار خواهیم داد.
پروتکل IP شالوده بسته پروتکل TCP/IP است. TCP/IP ترکیبی از دو پروتکل است. یکی IP که در لایه شبکه کار میکند و دیگری پروتکل کنترل انتقال (TCP) که در لایه انتقال کار میکند. TCP و IP مجموعا از پرکاربردترین پروتکلهای شبکه میباشند. دادههای TCP همانند اغلب پروتکلهای دیگر TCP/IP در بستههای IP بسته بندی میشوند. عملا IP کار پاکت نامهای را انجام میدهد که اطلاعات TCP/IP را به مقصد خود میرساند. در یک شبکه بزرگ TCP/IP متشکل از چندین شبکه، وظیفه پروتکل IP انتقال دادهها از مبدا آنها به مقصد نهایی است. IP یک پروتکل بدون اتصال (connection less) میباشد به این معنا که اطلاعات را بدون این که اول با سیستم گیرنده ارتباط برقرار کند به آن سیستم میفرستد. دلیل این که این پروتکل بدون اتصال میباشد اینست که اطلاعاتی را حمل میکند که توسط چندین پروتکل دیگر تولید شده است و فقط بعضی از آنها نیاز به سرویس اتصال گرا (Connection Oriented) دارند. TCP/IP در لایه انتقال هم از سرویس بدون اتصال و هم اتصالگرا پشتیبانی میکند، در نتیجه لایه شبکه میتواند بدون اتصال باشد تا مقدار کنترلی که پشته پروتکل باید انجام دهد به حداقل برسد. یک پروتکل لایه انتقال مثل TCP یا UDP، اطلاعات را از پشته پروتکل به لایه شبکه میفرستد و IP با اضافه کردن یک هدر و ایجاد یک دیتاگرام آنها را کپسوله میکند. آدرس دیتاگرام، آدرس کامیپوتری است که باید از این اطلاعات استفاده کند چه این کامپیوتر روی همین شبکه محلی و چه روی شبکهای در دوردست باشد. دیتاگرام در کل مسیر خود تا مقصد دست نخورده باقی میماند مگر در چند مورد تغییر جزئی. وقتی IP دیتاگرام را ایجاد کرد آن را برای انتقال روی شبکه به پروتکل لایه پیوند-داده میفرستد.
نکته: پروتکلهایی که در لایههای مختلف پشته پروتکل مدل OSI کار میکنند برای واحدهای اطلاعاتی که ایجاد میکنند دارای نامهای متفاوتی هستند. به عنوان مثال پروتکلهای لایه شبکه، دیتاگرام و پروتکلهای لایه پیوند-داده فریم ایجاد میکنند. واژه بسته به صورت عمومی استفاده میشود و به هر نوع PDU میتوانید آن را نسبت بدهید.
در طول روند انتقال اطلاعات، سیستمهای مختلفی ممکن است که دیتاگرام را در هدر پروتکلهای مختلفی از پروتکلهای لایه پیوند-داده کپسوله کنند، اما خود دیتاگرام دست نخورده باقی میماند. این روند بسیار شبیه به توزیع یک نامه توسط اداره پست میباشد. به اینصورت که IP کار پاکت نامه را انجام میدهد. نامه ممکن است در کیسههای پستی مخنلف قرار گیرد و مسیر خود را با هواپیماها و ماشینهای گوناگون طی کند، اما در پاکت نامه مهر شده است و باز نمیشود. فقط مخاطب نامه مجاز به بازکردن آن و استفاده از محتوای نامه میباشد.
پروتکلهای TCP/IP در مستنداتی که RFC مخفف (Request for comments) نام دارد، تعریف شدهاند و توسط گروهی به نام IETF منتشر میشوند. برخلاف اغلب استانداردهای شبکه، مشخصات TCP/IP در اختیار عموم قرار دارد و میتوان آنها را به طور رایگان از سایتهای مختلف از جمله www.ietf.org دریافت کرد. مشخصات IP در سال ۱۹۸۱ در RFC791 منتشر شدو بعدا به عنوان استاندارد ۵ اینترنت تصویب شد.
IP وظابف مهمی را در روند تبادل اطلاعات انجام میدهد که از جمله میتوان موارد زیر را نام برد:
آدرس MAC شناسه منحصر به فردی است که توسط سازنده به یک قطعه سخت افزار شبکه (مانند یک کارت بیسیم یا یک کارت شبکه اترنت) اختصاص داده شده است. MAC مخفف کلمه Media Access Control است و هر شناسه MAC برای یک دستگاه خاص و منحصر به فرد در نظر گرفته شده است. آدرس MAC شامل شش مجموعه دو کاراکتری است که هر کدام از آنها با یک کولون از یکدیگر جدا شدهاند. نمونهای از آدرس مک را در زیر میتوانید ببینید.
۰۰: ۱B: 44: 11: 3A: B7
آدرس MAC در هر کارت شبکه مانند کارت اترنت یا کارت Wi-Fi تولید میشود و بنابراین نمیتواند تغییر کند. از آنجا که میلیونها دستگاه موجود در شبکه وجود دارد و هر دستگاه نیاز به یک آدرس MAC منحصر به فرد دارد، باید طیف وسیعی از آدرسهای ممکن را داشته باشد. به همین دلیل، آدرس MAC از شش رقم هگزادسیمال دو رقمی تشکیل شده است که توسط کولونها جدا شدهاند. به عنوان مثال، یک کارت اترنت ممکن است آدرس MAC 00: 0d: 83: b1: c0: 8e داشته باشد. خوشبختانه، لازم نیست که این آدرس را بدانید، زیرا اکثر شبکهها به طور خودکار شناسایی میشوند.
حال که با هردوی آی پی آدرس و آدرس مک مختصرا آشنا شدید در ادامه نگاهی به تفاوتهای هردوی این آدرسها خواهیم داشت.
امیدواریم در این مطلب توانسته باشیم به خوبی تفاوت مک آدرس و آی پی آدرس را بیان کنیم. در صورت داشتن هرگونه سوال و نیاز به مشاوره رایگان و همچنین استفاده از خدمات شبکه و پشتیبانی شبکه در کرج با ما تماس بگیرید.
پاسخ دهید