در این مقاله به سوالات پروتکل چیست ، چه کاربردی در شبکه دارد و در چه زمینهای استفاده میشود؟ پاسخ خواهیم داد. در ادامه با ۷۲۴نت همراه باشید.
فرض کنید قصد اقامت در کشور دیگری را دارید. یا به یک کشور دیگر مسافرت کردهاید. ابتداییترین نیاز شما در آنجا چه خواهد بود؟ چگونه ارتباط برقرار میکنید؟ چطور خواستههای خود را عنوان میکنید تا به جواب مورد نظر خود برسید؟ یا فرض کنید در یک اداره، دارای سمتی هستید که نامه نوشتن و ارجاع دادن آن جزوی از وظایف شماست. آیا میتوانید بهصورت دلخواه خود کار را پیش ببرید؟ یا باید از یک سری ضوابط و قراردادها پیروی کنید؟
اگر به دنبال مفهوم کاربردی پروتکل هستید پیشنهاد میکنم این مقاله را تا انتها ادامه دهید.
در اکثر مقالات، پروتکل را بهصورت تئوریک معرفی شده است. ازاینرو سعی را بر این داشتیم که کمی قابللمستر و کاربردی از سایر مقالات به مفهوم ” پروتکل چیست ؟” بپردازیم.
همانطور که پیش تر گفتیم، ابتداییترین نیاز بشر، ایجاد ارتباط است. ما بدون ایجاد ارتباط عملاً با مشکلات بسیار بزرگی مواجه میشویم. پس باید قبل از مسافرت به کشوری دیگر، برای ایجاد ارتباط صحیح به یک سری تدابیر نظیر آموزش زبان آن کشور، آموزش یک زبان بینالمللی (ترجیحاً انگلیسی) و یا مانند این موارد بیاندیشیم.
آموزش زبان برای مسافرت خارجه امری لازم است ولی کافی نیست. در بسیاری از کشورها ریختن زباله بر روی زمین جرم است و مجرم مجبور به پرداخت جریمه میباشد. حال فرض کنید اشخاصی به این کشورها سفر کنند و این اشتباه را مرتکب شوند. پس برای مسافرت، ما باید طبق یک سری قوانین و ضوابط عمل کنیم، تا بتوانیم بهره لازم و کافی را ببریم.
به تمامی این موارد اشاره شده، پروتکل میگوییم.
و اما پروتکل چیست ؟ مجموعهای از قوانین و قراردادها در نحوهی تبادل اطلاعات در جوامع شبکههای کامپیوتری است. پروتکل، در واقع زبان مشترک کامپیوتری است که برای درک و فهم کامپیوتر در زمان درخواست و جواب متقابل استفاده میشود.
مثال دیگری میزنم تا مطلب کاملاً جا بیافتد. سِمَتی در ادارهای به شما داده شده است و نامهنگاری قسمتی از وظایف شماست. شما باید بدانید که نامههایی که آمده از کجا آمده، چه پاسخی داده شود، به چه بخش از اداره ارجاع داده شود، روال اداری چگونه است و بسیاری موارد شبیه به اینها. شما نمیتوانید بهصورت دلخواه با امور برخورد کنید. پس شما باید قبل از شروع به کار یک سری تعالیم دیده باشید. تا در انجام کارتان خللی ایجاد نشود. این تمام پروتکل است!
پروتکل قالببندیها را مشخص میکند. طریقه ارسال را تعیین میکند. برای امنیت بیشتر اطلاعات را کدگذاری میکند. مشخص کردن نحوه برخورد با دیتای دریافتی در سمت دریافتکننده از وظایف پروتکل است. عیبیابیها را انجام میدهد تا اطلاعات به درستی ارسال شوند و… .
آیا زمانی که گوشیهای موبایل، وارد عرصهای جدید شد را به یاد دارید؟ یادتان هست که هر شرکت برای خود، شارژر منحصربهفرد خود را داشت؟ یا حتی شرکت نوکیا چندین مدل شارژر داشت که برای هر مدل با مدل دیگر دارای تفاوت بود؟
یکی از اقداماتی که سود دو طرفه داشت (هم برای سازنده و هم برای مصرفکننده)، ایجاد یک سری استانداردها بود. تقریباً تمامی شرکتهای سازندهی موبایل تصمیم به بکارگیری یک مدل شارژر شدند. این کار باعث شد هم هزینههای شرکتها تا حد زیادی کاهش یابد و هم باعث شد مصرفکننده برای شارژ موبایل خود با مشکل کمتری روبهرو شود؛ چرا که شارژرها در دسترستر از قبل بودند.
در ابتدای امر و پیدایش شبکه، هر شرکت بر اساس پروتکل شخصی خود عمل میکرد. این امر باعث شد که امکان همسانسازی قطعات شرکتهای مختلف با هم وجود نداشته باشد. ازاینرو استانداردها پدید آمد و تمامی شرکتها از یک سری قوانین یکسان پیروی کردند تا امکان ادغام قطعات شرکتهای مختلف محیا شود.
سازمانهای متفاوتی در زمینه استاندارد شبکه فعالیت میکنند که ما به پنج مورد از آنها اشاره میکنیم؛
در این مطلب سعی کردیم با ساده کردن مفهوم پروتکل ، آن را خیلی راحت و کاربردی توضیح دهیم. امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. همچنین اگر قصد دارید از خدمات شبکه در کرج و تهران بهره مند شوید و مشاوره رایگان دریافت کنید با ما تماس بگیرید:
پاسخ دهید