شبکههای کامپیوتری را میتوان در دستههای مختلفی تقسیمبندی کرد. یکی از این دستهها که مورد بحث ما قرار دارد، شبکه از نظر مدیریت منابع است، به این معنا که مدیر و مسئول منابع در شبکه چه کسی است و آیا یک مدیریت مرکزی در شبکهای خاص وجود دارد یا خیر هر شخص مدیر خودش است. بنابراین انواع شبکه از نظر مدیریت منابع به دو دسته Client/Server (کلاینت/سرور) و Peer to Peer (نظیر به نظیر) تقسیم بندی میشوند.
شبکه های کامپیوتری از ۴ جزء اصلی تشکیل می شوند :
Server : کامپیوتر سرویس دهنده میباشد خدمات متفاوت را در اختیار دیگر کامپیوتر ها قرار میدهد.
Client : کامپیوتر سرویس گیرنده میباشد که از خدمات شبکه استفاده میکند.
Communication Media : همان محیط انتقال (مثلا کابل یا بی سیم) است.
Protocol : مجموعه قوانینی که با رعایت آنها سرویسدهی در شبکه برقرار میشود.
اگر علاقه مند هستید که درباره شبکه بیشتر بدانید میتوانید به مقاله شبکه چیست و چه اهدافی را دنبال میکند؟ مراجعه کنید.
در این نوع از شبکه هر میزبان یا به مفهوم ساده تر هر کامپیوتر به شکل ویژه یا یک سرور یا کلاینت میباشد. به این معنا که “در این روش از شبکه یک کامپیوتر اگر سرور باشد دیگر نمیتواند کلاینت باشد و اگر کلاینت باشد دیگر نمیتواند سرور باشد .”
همانطور که در شکل زیر نیز مشاهده میکنید در این روش شبکه یک کامپیوتر (میزبان) که سرور نام دارد، وظیفه مدیریت منابع در شبکه را بر عهده دارد و کامپیوترهای دیگر از منابع شبکه بهره مند میشوند. در این روش از شبکه به علت مدیریت مرکزی، امنیت بالا میرود به همین علت در شبکههایی که تعداد کامپیوترها از ۱۰ عدد بیشتر میشود به علت رعایت امنیت، مدیریت مرکزی و جلوگیری از به وجود آمدن هر نوع شلوغی و بینظمی در شبکه از این روش استفاده میشود.
اتصالات کلاینت به سرور:
در این روش از شبکه بر خلاف روش Client Server هر کامپیوتر هم یک سرور و هم یک کلاینت است و دیگر یک مدیریت مرکزی وجود ندارد. به این معنا که به طور همزمان یک کامپیوتر هم فرستنده اطلاعات و هم گیرنده اطلاعات میتواند باشد. این نوع از شبکه زمانی قابل استفاده قرار میگیرد که نمیخواهیم یک سرور جداگانه داشته باشیم و نیازی به مدیریت مرکزی نیست. این نوع شبکه بیشتر در شبکههای خانگی و کوچک به کار میرود. مثالهایی که از این نوع شبکه میتوان زد workgroup در ویندوز سون و torrent از این نوع میباشند.
برخلاف حالت client/server در این روش کامپیوترهای شخصی میتوانند بدون server به هم متصل شده و تبادل اطلاعات نمایند. پس از نصب مراحل سخت افزاری فقط کافی است که سرویسهای شبکه را در ویندوز و یا سیستم عاملهای دیگر همچون لینوکس نصب کرده و درایوها را به اشتراک بگذارید. در شکل زیر نیز مشاهده میکنید.
برای ایجاد چنین شبکهای تجهیزات زیر لازم است:
یکی از کاربردهای شبکه نظیر به نظیر دسترسی یافتن از راه کامپیوتر شخصی خود به پروندههایی است که در هارد دیسک کامپیوتر دیگری قرار دارد.
در این مطلب به بررسی انواع مدیریت منابع در شبکه پرداختیم و با شبکههای کلاینت/سرور و نظیر به نظیر آشنا شدیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات شبکه در کرج با ما تماس بگیرید.
پاسخ دهید